Osłonki do kiełbas - wszystko, co warto wiedzieć

Dobre kiełbasy powinny być nadziewane odrobiną kombinacji mięsa, tłuszczu, soli i przypraw. Opcjonalnie mogą zawierać słodzik, inne składniki pochodzenia zwierzęcego (np. krew w surowej kiełbasie) lub inne naturalne dodatki. Dobre kiełbasy nie potrzebują skrobi kukurydzianej, mąki jakiegokolwiek rodzaju, gumy, okruchów chleba, czy teksturowanego białka roślinnego. Poza tym powinny być zawinięte w odpowiednią osłonkę.

Czym jest osłonka do kiełbasy?

domowe kiełbasy

To naturalny lub syntetyczny materiał służący do wypełniania wyrobów pochodzących z masarni. Dawniej wykorzystywano tylko jelita naturalne wieprzowe, baranie, kozie, bądź wołowe. Obecnie większą popularnością, ze względu na swoją cenę, cieszą się syntetyczne zamienniki.

Skąd masz wiedzieć, czy kiełbasa ma osłonkę syntetyczną, czy naturalną?

Jedynym sposobem, aby się tego dowiedzieć, jest zwrócenie uwagi na listę składników. Wiele sklepów ze zdrową żywnością i ekologicznymi artykułami spożywczymi posiada kiełbasy, których osłonka to jelita naturalne wieprzowe, baranie, kozie, bądź wołowe. Jeśli nie możesz takich znaleźć, jest inna opcja: produkcja własnej kiełbasy.

Osłonki naturalne i syntetyczne

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy tradycyjnie osłonki kiełbasiane, są wytwarzane z jelit zwierzęcych, takich jak jelita naturalne wieprzowe, baranie, kozie i wołowe. Smakują najlepiej i ogólnie wskazują na wysoką jakość kiełbasy. Jednak firmy, które prowadzą gigantyczne linie produkcyjne, nie mają cierpliwości do naturalnych osłonek, ponieważ nie są one dostępne w standardowych rozmiarach, przez co ich wyroby nie mają identycznych kształtów.

Można również kupić osłonki z kolagenu. Są one prawdopodobnie w porządku, szczególnie w przypadku kiełbas twardych, w których nie je się osłonek, ale jeśli się da, wybiera się osłonki naturalne. Kolagen jest białkiem wyizolowanym z pokarmu dla zwierząt i w rzeczywistości jest bardzo dobry dla człowieka, jest to bowiem to samo białko, które czyni bulion kostny tak zdrowym. Osłonki kolagenowe produkowane są ze skór zwierzęcych. Skóry są mielone, a następnie poddawane działaniu materiałów kwasowych i zasadowych w celu ekstrakcji kolagenu i nadania mu odpowiedniej tekstury, czasami dodawane są do nich również włókna roślinne. Następnie kolagen jest formowany w kształt osłonki. Nie brzmi to źle, z wyjątkiem tego, że zdarza się, że do kolagenu dodawane są także inne składniki. Z takich właśnie powodów najlepszym wyborem są osłonki z jelita naturalnego wieprzowego, wołowego, baraniego, bądź koziego.

Osłonki są czasami również produkowane z celulozy, lecz są one niejadalne, dlatego usuwa się je przed sprzedażą kiełbasy lub przed jej krojeniem. Koniecznie unikaj plastikowych osłonek. Tworzywo sztuczne nie jest bowiem żywnością. Najlepiej, jeśli Twoja kiełbasa znajduje się w osłonce naturalnej, czyli wykonanej z jelita wieprzowego, bądź wołowego. Jelita baranie i kozie najczęściej wykorzystuje się do owijania parówek i kabanosów dlaczego?

Jelita naturalne wieprzowe oraz wołowe są dużo bardziej wytrzymałe w porównaniu z jelitami baranimi, czy kozimi. Drugie z nich charakteryzuje delikatność, przez co nie wytrzymałyby z pewnością wędzenia, czy grillowania, dlatego stosowane są w innych celach.


źródła:
http://www.miraz.krakow.pl/