Jak przechowywać chleb?

Od wyrobów z ciasta francuskiego i ciabatty po miękkie bochenki - robienie domowego pieczywa jest prawdziwie kulinarną sztuką. Jednak świeżość, która sprawia, że jest ono tak pyszne, może być również jego słabą stroną. Ponieważ tradycyjnie wypiekany chleb, czy bułki pozbawione są konserwantów, często są krócej zdatne do spożycia niż bochenki z dodatkami utrwalającymi.

Z racji tego, że jakość i smak są podstawą wypiekania chleba, ważne jest, aby wiedzieć, jak właściwie go pakować i przechowywać. Pomóc w tym mogą takie artykuły jak m.in. chlebak, lniana ściereczka lub specjalny woreczek na chleb. Bez względu na to, czy jest to zwykły, pszenny wyrób, czy inny rodzaj, możesz wydłużyć okres jego trwałości, aby nie zmarnować ani jednego okruszka.

Istnieje wiele metod utrzymania świeżości chleba, różniących się w zależności od rodzaju chleba i pożądanej długości przechowywania. Każda metoda zapobiega narażeniu chleba na ekstremalne wysuszenie lub wilgoć, utrzymując go w dobrym stanie. Przyglądając się niektórym powszechnym metodom przechowywania i badając zalety i wady każdej z nich, możesz zdecydować, która metoda jest najbardziej odpowiednia dla danego rodzaju chleba.

chleb wiejski

Zazwyczaj, gdy chleb nie jest przykryty, twardnieje. Nie bez powodu w restauracjach podaje się chleb w koszykach z podszyciem lnianych ściereczek. Poza urokliwym wyglądem tkanina chroni chleb przed wysychaniem.

Ogólnie rzecz biorąc, pieczywa nie należy zostawiać na dłuższy okres na zewnątrz, lepiej przykryć go, lub zapakować w woreczek. Jeśli jednak skórka chleba stanie się zbyt twarda, wystarczy ją odkroić, ponieważ nie oznacza, to, że reszta pieczywa nie nadaje się do zjedzenia.

W dzisiejszych czasach większość ludzi uważa chlebaki odeszły już z mody, ale prawdę mówiąc, te staromodne akcesoria do przechowywania powinny powrócić. Drewniane chlebaki są właściwie idealnym sposobem przechowywania chleba, ponieważ pozwalają na oddychanie chleba bez wystawiania go na działanie tak dużej ilości powietrza.

Jeśli nie masz miejsca na chlebak, możesz uzyskać podobny efekt, przykrywając chleb czystym, suchym ręcznikiem kuchennym, a następnie wkładając go do papierowej torby.

Woreczek na chleb wykonany z folii może być najlepszym lub najgorszym sposobem przechowywania pieczywa. Gdy chleb jest dwukrotnie zawinięty w czysty woreczek i przechowywany w chłodnym oraz suchym miejscu, to może on wydłużyć jego żywotność. Jest to szczególnie pomocne w suchych klimatach, gdzie chleb może szybko wyschnąć.

Jeśli jednak występuje wilgoć lub wyrób jest gorący, to taki woreczek na chleb może spowodować, że stanie się on mięsisty i szybko spleśnieje.

Zamrażanie chleba jest najlepszym sposobem na utrzymanie jego świeżości przez dłuższy czas. Schłodzony, suchy chleb należy dokładnie owinąć w foliowy woreczek. Dzięki temu chleb można przechowywać w zamrażarce nawet przez 2 miesiące.

Jedną z metod zamrażania chleba jest krojenie chleba przed przechowywaniem, co pozwala zaoszczędzić czas. Rozmrażanie chleba w plasterkach odbywa się szybciej i można go łatwo umieścić w tosterze lub piekarniku w celu szybkiego podgrzania.

Jaki jest najgorszy sposób przechowywania chleba?

W lodówce

Jeśli chodzi o korzystanie z lodówki w celu przechowywania świeżego chleba, to nie jest najlepsze rozwiązanie. Lodówka wysuszy chleb. Podczas gdy dobrze jest włożyć przygotowaną kanapkę do lodówki na kilka godzin, przechowywanie chleba (pokrojonego lub niepokrojonego w plastry) w lodówce nie jest zalecane.

Jak sam widzisz, możliwości jest wiele: chlebak, lniana ściereczka, foliowy woreczek na chleb, bądź zamrażarka. Wszystko to może sprawić, że będziesz mógł cieszyć się smakiem pysznego pieczywa przez długi czas.



źródła:
https://tripak.pl/oferta/pakowanie-pieczywa/